logologo

Navigation

Statement Arla Foods: nieuwe regelgeving vastzittende doppen aan verpakking

29-09-2023 | Arla Foods heeft de ambitie om onze uitstoot met 30% te verminderen tegen 2030 (t.o.v. 2015) en om netto klimaatneutraal te zijn tegen 2050. Om die ambities te behalen werken ze als zuivelcoöperatie al jaren samen met onze melkveehouders aan het verminderen van onze uitstoot in de hele keten, van koe tot koelkast. Onderdeel daarvan zijn twee doelen op het gebied van verpakkingen: in 2025 is 100% van hun merkverpakkingen recyclebaar en tegen 2030 gebruikt Arla geen nieuw plastic meer in hun merkverpakkingen.

Arla melk fles met open dopje

Per 1 januari 2023 is de Single Use Plastics (SUP) wetgeving ingevoerd. Met deze SUP wetgeving beoogt de EU, net als Arla Foods, bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Op grond van de EU-richtlijn 2019/904 uit de SUP wetgeving mogen dranken vanaf 3 juli 2024 alleen in plastic verpakkingen worden verkocht als de dop op de verpakking blijft zitten. Het gaat hierbij om plastic drankverpakkingen voor eenmalig gebruik met een inhoud van maximaal drie liter. De dop moet gedurende de beoogde gebruiksduur van het product op het product blijven zitten, met als doel om zwerfafval te voorkomen.

Concreet betekent dit dat, in voorbereiding op de wetgeving, de doppen van Arla drankenkartons die in Nijkerk geproduceerd worden, zijn sinds week 38 2023 vastzitten aan de verpakkingen. De verpakkingen van Arla overige drinkzuivelproducten zoals bijvoorbeeld de PET fles volgen begin 2024. Arla streeft constant naar het vinden van een balans tussen onze duurzaamheidsambities, de wetgeving en het gemak van de consument. Op dit moment blijven de verpakkingen van eetzuivel, zoals yoghurt en vla, daarom voorlopig ongewijzigd.