logologo

Navigation

Ontwikkeling cacaoprijzen

04-09-2024 | Zoals veel mensen waarschijnlijk wel hebben meegekregen is de cacaoprijs aan flink wat verandering onderhevig. De cacaoprijs is afgelopen jaar namelijk met maar liefst >185% gestegen. Onduidelijk is wanneer de piek bereikt is, maar de verwachting is wel dat de prijs niet meer op het “oude” niveau zal terugkeren.

 

Grafiek met de ontwikkelingen binnen cacao

Het gevolg van deze explosieve stijging is natuurlijk te merken aan de prijsmutaties die we vanuit de industrie ontvangen, die zich weer op hun beurt vertalen in onder andere:

  • Stijgende (consumenten) prijzen
  • Dalende volumes
  • Wijzigingen in verpakkingsvormen
  • Het uitsluiten van bepaalde items tijden een actieperiode

De ontwikkeling van de cacaoprijs wordt beïnvloed door een complex samenspel van factoren. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste elementen die de cacaoprijs (kunnen) beïnvloeden, evenals de verwachtingen voor de korte en lange termijn.

Chocolade

Factoren die de Cacaoprijs beïnvloeden

1. Weersomstandigheden:

  • Cacao wordt voornamelijk geteeld in tropische regio's zoals Ivoorkust en Ghana. Onvoorspelbare weersomstandigheden zoals droogte of overmatige regenval kunnen de oogst sterk beïnvloeden.
  • (Nieuwe) ziektes in de cacaoplantages zorgen ervoor dat oogsten beperkt kunnen zijn.

2. Politieke en Economische Situaties:

  • Politieke instabiliteit in producerende landen kan de productie en export van cacao verstoren.
  • Wisselkoersen en het economische beleid in deze landen kunnen ook de prijs beïnvloeden.
  • Doordat cacaoboeren beperkt kunnen profiteren van de stijging van de cacaoprijs worden zij verleid om andere bronnen van inkomsten te generen die wellicht op de korte termijn interessanter zijn, denk hierbij aan de cacaoplantage verhuren aan goudzoekers die op hun beurt de plantage omploegen op zoek naar goud. Een logisch gevolg hiervan is dat er in de daaropvolgende jaren dus een stuk minder cacao opgebracht wordt.
  • Commodity trading is zeer aantrekkelijk geworden bij oa. Cacao. Omdat er dusdanige stijgingen en fluctuaties hebben plaatsgevonden het afgelopen jaar proberen veel traders hier een graantje van mee te pikken. (laag inkopen, hoog verkopen) Dit drijft de prijs ook alleen maar verder op. (toegenomen vraag).
Chocolade

3. Vraag vs. Aanbod:

De vraag naar chocoladeproducten in ontwikkelde landen blijft stijgen (denk aan China en Amerika), wat een constante druk op de prijzen uitoefent.

Innovaties in de chocolade-industrie en de opkomst van nieuwe markten, zoals veganistische en suikervrije chocolade, kunnen de vraag verder stimuleren, aangezien chocolade dan een breder publiek aanspreekt.

4. Arbeidsomstandigheden en Regels:

Strengere regelgeving rondom kinderarbeid en duurzame productie verhogen de productiekosten. Hierbij kun je denken aan de ontbossingswetgeving: er mag geen cacao op de Europese markt komen die bijgedragen heeft aan ontbossing. Hier worden de toeleveranciers en onze leveranciers d.m.v. satellietbeelden op gecontroleerd.

Verwachtingen voor de Korte en Lange Termijn

1. Korte Termijn:

  • Prijzen: Verwacht wordt dat de cacaoprijzen op korte termijn een licht stijgende trend zullen laten zien als gevolg van seizoensgebonden, denk aan het oogstseizoen (relatief hoog aanbod) en/of het groeiseizoen (laag aanbod tegenover relatief hoge vraag) die kunnen zorgen voor een tijdelijke verstoring in de aanvoerketen.
  • Beschikbaarheid: De beschikbaarheid zal waarschijnlijk constant blijven, tenzij er onverwachte gebeurtenissen zijn zoals extreme weersomstandigheden of politieke instabiliteit. Dergelijke issues kunnen een fabrikant noodgedwongen doen besluiten om een product tijdelijk niet uit te leveren omdat zij dan simpelweg niet de productiemogelijkheden hebben.

2. Lange Termijn:

  • Prijzen: Op de lange termijn kunnen de prijzen stijgen als gevolg van toenemende vraag, klimaatverandering en verduurzamingsmaatregelen. Er is ook een mogelijkheid voor prijsdalingen als er significante technologische innovatie in cacao-teelt plaatsvindt of als er nieuwe productiegebieden opkomen. Resume betekent dit dus dat er dermate veel factoren een rol spelen bij het bepalen van de prijs dat deze nog alle kanten op kan. De verwachting is echter dat hij nooit meer terug op het “oude” niveau zal komen.
  • Beschikbaarheid: De beschikbaarheid zal dan ook verder onder druk komen te staan door klimaatverandering en de beperkte mogelijkheden om nieuwe landbouwgrond te ontwikkelen in traditionele teeltgebieden. Initiatieven voor duurzame landbouw en verbeterde teeltmethoden kunnen echter helpen om de productie in de toekomst te stabiliseren.

 

Conclusie

De cacaoprijs wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren, variërend van weersomstandigheden en politieke instabiliteit tot de dynamiek tussen vraag en aanbod en arbeidsomstandigheden. Hoewel de prijzen op de korte termijn relatief stabiel kunnen blijven, zijn er op de lange termijn factoren die tot aanzienlijke prijsveranderingen en beschikbaarheidsproblemen kunnen leiden. Het is voor ons belangrijk om deze ontwikkelingen nauwlettend te volgen om goed geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen.

De afdeling Category Management volgt deze ontwikkelingen natuurlijk op de voet en onderhoudt een nauwe relatie met leveranciers om goed geïnformeerde beslissingen te kunnen nemen en onze klanten optimaal te informeren/adviseren in het kader van ‘Your Most Convenient Partner’ zijn voor onze klanten.