logologo

Navigation

Bent u voorbereid op de verdere uitbreiding van de SUP regelgeving?

22-06-2023 | Op 1 juli mogen vorm plastic wegwerpbekers en plastic vormvaste voedselverpakkingen niet meer gratis weggegeven worden ( https://minderwegwerpplastic.nl/). De afgelopen weken hebben we geïnventariseerd welke artikelen hieronder vallen.

afvalbak met verschillende soorten plastic disposables

Hoe weet ik of een artikel valt onder deze richtlijn?

Het draait hierbij om de volgende vragen:

  • Bevat het artikel plastic?
  • Is de verpakking een vormvaste voedselverpakkingen of een drinkbeker? (zakjes en wikkels en drankverpakkingen vallen buiten deze richtlijn)
  • Is het artikel bestemd voor onmiddellijke consumptie?
  • Wordt het artikel typisch vanuit de container genuttigd?
  • Is het gereed voor consumptie zonder verdere bereiding zoals bakken, koken of verwarmen?
  • Bevat de verpakking minder dan 2 porties?
Afval rapen in het gras

Indien het antwoord overal JA is, dan moet de consument extra betalen en moet er een meerprijs worden geheven. Deze meerprijs moet apart op de kassabon zichtbaar zijn. Meer info vind je op: https://minderwegwerpplastic.nl

Er is geen minimumbedrag vastgesteld dat ondernemers mogen vragen voor plastic (bevattende) wegwerpbekers en voedselverpakkingen. Ondernemers mogen de prijs van de verpakkingen in hun shop dus zelf bepalen. Om ondernemers een richtlijn te geven, zijn er de volgende niet-bindende bedragen genoemd:

  • € 0,25 voor bekers;
  • € 0,50 voor een maaltijdverpakking (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen);
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit en noten en portieverpakkingen.

Voor veel disposables hebben we plasticvrije alternatieven of andere verpakkingsmogelijkheden beschikbaar, daarnaast hebben we bijvoorbeeld ook herbruikbare bekers in het assortiment.

Verschillende soorten disposables

Welke artikelen vallen onder de SUP-richtlijn?

Via onderstaande link treft u een lijst van artikelen aan die onder de SUP richtlijn van 1 juli gaan vallen en waar een meerprijs over geheven moet worden voor de ON-THE-GO consument. De input hebben we gekregen vanuit de leveranciers, beoordeeld en waar nodig aangepast. Het klantspecifieke assortiment is hier niet in meegenomen. De lijst is helaas nooit compleet, hoe graag we dat ook zouden willen. De richtlijn is dusdanig complex dat niet iedereen goed op de hoogte is of de juiste conclusie trekt. Daarnaast is het een moment opname. Wel geeft deze lijst uiteindelijk extra handvaten om te begrijpen hoe de richtlijn werkt.

Wat kan Lekkerland voor u betekenen?

Voor Lekkerland stopt de verantwoordelijkheid niet bij het leveren van een bestelling. Niet voor niets zijn we “Your Most Convenient Partner”. We staan voor transparantie en denken actief mee met onze leveranciers en klanten. Ook waar het de impact van de SUP-maatregels betreft.

Zo denken we continue na over hoe we verpakkingsmaterialen kunnen retourneren, hergebruiken en recyclen. En zoeken we naar alternatieven verpakkingsmaterialen die voldoen aan de SUP-richtlijn.